02/01/2017 - 21:37
Tijdens de laatste raasvergadering van 2016 sprak onze fractievoorzitter Esther Heijndijk onderstaande bijdrage uit. Beide benoemde moties zijn op de site te lezen.
Sigaar uit eigen doos, is dit de (kerst)boodschap?!
Voorzitter,
Vorige maand liet het College, bij monde van wethouder Cees Oosterom hardop in de pers optekenen dat er meer maatwerk komt in de strijd tegen armoede. Dat het bestrijden én voorkomen van armoede hoog op de agenda staat bij de gemeente vlaardingen.
Dat we meer gaan samen werken met maatschappelijke partners en meer gaan aansluiten bij de persoonlijke situatie van inwoners. Op zich een verhaal waar de ChristenUnie/SGP uiteraard volledig achter staat. Met de inzet op levensgebeurtenissen zal absoluut een positieve impuls uitgaan naar de mensen die te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen als sterfte, ziekte en scheiding. Een eenmalige bijdrage aan hen die in de financiele problemen lijkt ons een goede oplossing en uitkomst bieden.
Echter….en dan het grootste bezwaar die onze fractie heeft met voorliggende voorstel, is dat dit vernieuwde armoedebeleid gedeeltelijk gefinancieerd gaat worden ten koste van de individuele inkomenstoelage. Plat gezegd, degene die geen al geen cent te makken hebben gaan dit nieuwe armoedebeleid betalen. De chronische zieken, de gehandicapten, de mensen met een inkomen van max 110% en geen uitzicht op inkomensverbetering en de mensen in de bijstand zonder uitzicht op werk, worden gekort en beperkt in de mogelijkheden om een beroep te doen op een individuele inkomenstoeslag. Hetgeen kan oplopen tot enkelen honderden euro’s per jaar.
Voorzitter, is dit de boodschap van ons College?
Het is te verwachten dat de criteria voor ingrijpende levensgebeurtenissen leiden tot andere doelgroepen dan de mensen die momenteel de inkomenstoeslag ontvangen. Realiseert de wethouder zich dat er dus groepen zijn de komende jaren helemaal geen toeslag meer krijgen? U treft daarmee keihard een groep inwoners, en brengt hen daarmee mogelijk nog verder in de fiananciele problemen. Is dit wat we willen?
Op onze schriftelijk vraag of u vindt dat –door nu deze korting en beperking door te voeren- deze doelgroepen jarenlang te veel hebben ontvangen, geeft u tot twee maal toe geen antwoord. Dus nogmaals, vindt u dat deze groepen jarenlang te veel geld hebben ontvangen, waardoor u ze nu met een gerust hart, kort en beperkt?
Met daarbij nog de schrijnende opmerking, die te herleiden is uit de beantwoording van onze vragen, dat u niet eens op de hoogte bent van het feit hoe groot deze groep van mensen is die geraakt gaat worden in hun portemenee …… Dat kan niet uit het systeem gehaald worden…...
Voorzitter het mogelijk duidelijk zijn. Dit is niet de boodschap, de kerstboodschap die wij als ChristenUnie/SGP gaan vertellen aan onze inwoners.
De ongelijkheid en groeiende tweedeling in onze samenleving is een van de meest urgente maatschappelijke problemen. Er is in onze samenleving een groep mensen die klaagt, maar die ook echt reden hebben om te klagen. Als er onzekerheden zijn over je baan, je huis, je kinderen en je gezondheid…..
De kwaliteit van onze beschaving valt af te meten aan hoe er wordt omgegaan met de aller zwaksten……
Voorzitter, de ChristenUnie/SGP snapt dat aan ieder nieuw beleid een prijskaartje hangt, maar als we als gemeente miljoenen kunnen uitgeven aan een nieuw stadhuis, straks aan moderne binnenstad, een groot feest als de Slag bij Vlaardingen of zelfs aan Uggs, dan vinden wij het voorliggende door u gekozen voorstel om tot dekking te komen niet akkoord.
De ChristenUnie/SGP zal daarom een motie indienen met de oproep aan het College om af te zien van het huidige voorstel tot wijziging van de inkomensvoorziening en met een nieuw voorstel te komen waarin de dekking van het nieuwe armoede beleid op een andere wijze, die meer recht doet aan kwetsbare doelgroepen, wordt ingevuld.
Voorzitter,
Tenslotte heeft Clientenraad gewezen op het feit dat de kredietbank hele hoge rentes vraagt voor sociale leningen. In sommige schrijnende situaties, is lenen eigenlijk niet de meers ideale oplossing, maar helaas in enkele gevallen wel noodzakelijk om een leven weer op de rails te krijgen.
Juist omdat het hier gaat om een kwetsbare groep Vlaardingers vinden wij het niet netjes en onverantwoordelijk om hiervoor dan marktconforme rentetareiven te berekenen van maar liefst 12%. Deze lening komt niet van de markt maar van de overheid en die overheid (onze gemeente Vlaardingen) mag best in het kader van meer maatwerk dan wat meer compassie tonen.
Samen met de SP-fractie willen wij dan ook graag een motie indienen om te onderzoeken of de rente op sociale leningen kan worden beperkt.
Ik wil onze bijdrage graag in deze dagen zo voor kerst graag afsluiten met de oproep dat er voor iedereen in de herberg plaats moet zijn. De Bijbel roept op tot solidariteit met wie het moeilijk heeft.
Lichtpuntjes….. soms zijn ze groot, soms zijn ze klein…je hoeft ze niet te zoeken, we kunnen ze zelf ook zijn..
Esther Heijndijk, Erik van Pienbroek, Michiel Hoogenboom