Persbericht

Toepassing QR code voor Vlaardingen

Beste wethouders De Vries en Robberegt,

Afgelopen donderdagavond zijn tijdens de commissie vergadering het Actieplan Economie, de Detailhandelnota en de Kunst en Cultuurnota besproken.
Deze plannen hebben vele raakvlakken met elkaar en kunnen op punten elkaar zeker versterken en aanvullen.
Met namen het koppelen van wat Vlaardingen allemaal te bieden heeft voor zowel haar eigen inwoners als voor werknemers van buiten Vlaardingen en voor niet Vlaardingers (bijv. toeristen of visite) biedt kansen.
Hoe krijgen wij die mensen enthousiast voor Vlaardingen om er als plaatselijke middenstand/ bedrijfsleven, horeca en culturele wereld  “aan te verdienen”?

In het Actieplan Economie wordt vermeld dat er veel werknemers zijn van bijvoorbeeld Unilever die elke dag Vlaardingen met de trein binnen komen en van station naar kantoor lopen door een leeg stukje Vlaardingen. Deze mensen weten en zien weinig tot niets van Vlaardingen.
Ook geldt dit voor bijvoorbeeld fiets forensen en vakantie/recreatieve fietsers die over de landelijke routes wel door Vlaardingen rijden maar niet in Vlaardingen zelf komen.
Men weet eigenlijk niet wat voor moois Vlaardingen te bieden heeft en wordt op de doorgaande route ook niet geprikkeld of geïnteresseerd over wat er allemaal te zien, te beleven of te consumeren valt in Vlaardingen.

Bij het Actieplan Economie, maar vooral ook bij de Detailhandelnota wordt er ingegaan op een veranderende markt waar internet en het digitale informatiesysteem niet meer weg te denken is en dat hier juist de uitdaging in zit om dit op een slimme manier te gebruiken en zo er je voordeel uit te halen.

Om je als Vlaardingen digitaal goed te kunnen presenteren gaat het er om dat je snel en makkelijk vindbaar bent. Hierin ligt volgens de ChristenUnie/SGP-fractie een grote kans om bovengenoemde mensen snel te interesseren voor Vlaardingen en zodoende snel in Vlaardingen te krijgen.

Het voorstel van de ChristenUnie/SGP-fractie is om bij de informatieborden op alle binnenkomende wegen, stations, bushaltes, fietspaden, parkeergarages en plaatsen waar de doelgroep langs komt bordjes of stickers te plaatsen met een QR code (zie bijgevoegd voorbeeld).

Deze QR codes kennen wij ook van de QR tegels die in de stad al over de geschiedenis van Vlaardingen vertellen.
Wanneer de QR code gescand wordt met een smartphone kom je op een informatiesite van Vlaardingen terecht met wat er te doen en te beleven is in Vlaardingen.
Het beginscherm kan bijvoorbeeld opgebouwd zijn met enkel pictogrammen voor verschillende categorieën.
Het hoeft geen site van de gemeente zelf te zijn, maar kan ook goed beheerd en ontwikkeld worden door het bedrijfsleven of het maatschappelijk middenveld.

Denk aan de autobestuurder die op de plattegrond staat te kijken om het adres te vinden waar hij moet zijn. Op het bord van de plattegrond ziet hij de info QR en scant deze.
Op de site kiest hij de plattegrond icoon om het adres makkelijk te vinden met de snelste route erbij.
Ook zag hij de andere iconen waaronder een horeca icoon, dat komt best uit want hij heeft  best trek en zoekt een gelegenheid waar hij een hapje kan eten.
Via deze horeca icoon komt hij bij een restaurant met een lekkere dagmenu.

De vakantiefietser stopt bij het welkomstbord van Vlaardingen en komt zo via de info QR bij een hotel in Vlaardingen uit. Het handige is dat hij via de site ook direct een winkel vindt waar hij wat nieuwe onderdelen kan halen en leest hij over een orgelconcert in de Grote Kerk die avond.

De ChristenUnie/SGP verwacht dat door deze kleine en simpele QR code de stad Vlaardingen verder kan ontwikkelen.
De QR code hoeft niet alleen fysiek binnen Vlaardingen worden gebruikt, maar kan ook heel goed zijn diensten bewijzen op een stand van een beurs waar Vlaardingen aan citymarketing of geplaatst worden in Vlaardingse flyers of brochures over het Vlaardingse woningaanbod. Kortom mogelijkheden genoeg!
Wij willen u vragen om te onderzoeken of dit plan toe te passen is om Vlaardingen (nog) beter op de kaart te zetten, waardoor de stad Vlaardingen als geheel wordt verstrekt.

We zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

Namens ChristenUnie/SGP  

Erik van Pienbroek